Tontut

TontutKuvahaun tulos: tonttu"


Erilaisia tonttuja on hyvin paljon, eikä heistä kaikista ole edes olemassa tietoja, tarkoista havainnoista puhumattakaan. Tontut ovat erittäin pidättyväisiä, jos ihmiset yrittävät urkkia heiltä tietoja ja tämän lisäksi etupäässä hämärän ja yön eläjiä, joten siksikin kaikki tietämyksemme heistä on väkisinkin vajavaista. 

Tutuimpia tontuista on joulutonttu.

Maalaistalon pihapiirissä eri rakennuksilla on aina ollut omat tonttunsa, heitä ovat riihitonttu, saunatonttu, aittatonttu, myllytonttu, navettatonttu, latotonttu ja tallitonttu. Näistä juuri riihitonttu ja saunatonttu ovat erityisesti suomalaisia tonttuja.

Talon tonttutehtäviä on voinut hoidella myös erityinen yleistonttu eli talontonttu, jota kutsutaan myös nimellä kotitonttu.

Luonnossa, metsissä, pelloilla ja saarilla ovat omat tonttunsa. Heitä ovat juuri metsien yleisin tonttu, metsätonttu, hieman isompi särkkätonttu, vanhojen puiden juurakoiden alla asusteleva puutonttu sekä kaikkia muita tonttuja ja ihmisiä kaihtava, usein jossakin saaressa asusteleva erakkotonttu.

Vähemmän tunnettuja, hyvin salaperäisesti eläviä tonttuja ovat myös eräiden vanhojen kaupunkitalojen ullakoilla elävä vinttitonttu, kellareissa elävä kellaritonttu, vanhoissa linnoissa elävä linnantonttu ja linnojen tonttujen erityistonttu, vain linnojen korkeissa torneissa viihtyvä tornitonttu.

Kaupunkien yleistonttu on citytonttu.

Tehtäviensä ja esiintymisensä mukaisesti tontuissa on lukuisia eri alojen osaajia, heitä ovat leipuritonttu, keittiötonttu, muusikkotonttu, puutarhatonttu, postitonttu, pajatonttu ja kirjastotonttu.


Tontuilla on kuudes aisti ja he ovat selvänäköisiä. Kaikki tontut ovat yleensä hyväntahtoisia, valmiita kepposiin tai pieneen kiusantekoon, mutta eivät koskaan pahansuopia, vain hyvin harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta. Tonttu voi olla todella ilkeä, mutta sellainen on enintään yksi tuhannesta.

Haltioiden ja tonttujen ulkonäkö määräytyy niiden hallitseman asian mukaan. Mm. saunatonttu on noesta musta. 

Kuvahaun tulos: tontun kuva"

Hiippalakki

Lakki on kärjestä lähtien umpihuopaa, eikä sitä riisuta koskaan muulloin kuin makuukamarin pimeydessä ennen nukkumaanmenoa ja todennäköisesti - vaikka siitä ei olekaan tehty havaintoja - kylvyssä käytäessä ja tällöin mahdollisimman lyhyeksi ajaksi.

Jotkin kansantarut väittävät, että lakki auttaisi tonttua katoamaan, mutta tämä ei ole sen pääasiallinen tehtävä. Ennemminkin se on välttämätön suojaamaan päätä ylhäältä tulevilta iskuilta, putoavilta oksilta, tammenterhoilta, rakeilta sekä petoeläinten hyökkäyksiltä. Samoin, kuin sisilisko luovuttaa häntänsä, voi tonttu jättää lakkinsa kissan kynsiin ja itse pelastua.
Kuvahaun tulos: tonttulakki"


Kommentit